1. Terugblik Ronde tafel sessie

Terugblik Ronde tafel sessie ‘energieke medewerkers in een krappe arbeidsmarkt’

Op woensdag 24 mei j.l. organiseerde Halo een Ronde Tafel sessie voor een exclusieve groep HR-managers uit verschillende sectoren. Tijdens dit evenement zijn belangrijke vragen beantwoord over: Hoe kunnen we een energieke en gezonde manier van werken en leven realiseren? Waarom krijgt dit onderwerp zo'n boost en welke spelers hebben daar een rol in te pakken, waaronder de werkgevers? Onze tafelgasten, hoogleraar Willem van Rhenen, psycholoog Thijs Launspach en managing director van Halo Yvonne Kersten, verkenden samen met het publiek de kansen om de energie en gezondheid in organisaties te vergroten. Een inspirerende bijeenkomst met boeiende inzichten.

Ronde Tafel sessie

Hoe blijf je energiek en gezond in een wereld die dat niet is?

De uitdaging op het gebied van welzijn en gezondheid in onze samenleving is groot. Ondanks aanzienlijke investeringen in de zorg blijft een evenredige toename van het effect uit. Het is duidelijk dat we ook op andere fronten in actie moeten komen om het tij te keren. Mensen kampen met gebrek aan beweging en verbinding, hebben overgewicht en het aantal chronische ziekten neemt toe. Alleen met een collectieve aanpak, waarbij de hele samenleving betrokken is, kunnen we deze trend ombuigen. 

Daarnaast is er een duidelijke verschuiving zichtbaar in de behoeften van met name millennials en generatie Z op de arbeidsmarkt. Er is sprake van een werkcultuur die ons overvraagt. De nieuwe generatie heeft behoefte aan een andere werkmodus waarin zij bewust energie halen uit hun werk en een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren. Een behoefte die door het C-level nog onvoldoende wordt erkend. Terwijl de behoefte van deze groep werkenden echt om een andere invulling van goed werkgeverschap vraagt.

Een integrale benadering voor energie op de werkvloer

Als werkgever wil je zorgen voor het welzijn van álle medewerkers in je organisatie, in plaats van alleen te focussen op mensen die zijn uitgevallen of een hoger risico vormen. “Het ontbreekt aan een structurele aanpak die het welzijn van alle medewerkers in overweging neemt” aldus Yvonne Kersten. ‘In een werkcultuur waarin mensen kunnen floreren zijn medewerkers gezonder, ervaren minder werkstress en vermoeidheid en zijn daardoor ook productiever. Investeren in persoonlijke energie op het werk, kan daarnaast ook leiden tot meer loyaliteit', aldus Willem van Rhenen. ‘Mensen stimuleren zichzelf te versterken, door focus te leggen op positieve aspecten – ook wel amplitie genoemd - werkt vooral als deze focus vanuit de werkgever authentiek is’. 

Modern werkgeverschap: samenwerken aan energiek en gezond werken en leven 

Het is belangrijk om te erkennen dat zowel werkgevers als werknemers verantwoordelijk zijn voor gezond werken en leven. Volgens Thijs Launspach hebben mensen van nature de intentie om het goede te doen. Als werkgever is het essentieel om de juiste context te creëren, zodat medewerkers zich volledig kunnen ontplooien. Door stapsgewijs van binnenuit veranderingen door te voeren, kunnen gewenste gedragingen gestimuleerd worden. Op deze manier kan een werkgever gezond gedrag tot een logische keuze maken en de vitaliteit van de eigen medewerkers vergroten. Goed voor ieder mens, de organisatie en voor onze gehele samenleving.

De belangrijkste inzichten tijdens de sessie

  • De samenleving ondervindt uitdagingen met betrekking tot de gezondheid en het welzijn van mensen.
  • De sociale omgeving, zoals werk, speelt een belangrijke rol bij het beïnvloeden van het welzijn van mensen gericht op hun vitaliteit en gezondheid.
  • Werkgevers onderschatten hoe mensen worstelen met hun fysieke, mentale en sociale welzijn. 
  • Werkgevers hebben hierin ook een verantwoordelijkheid om aandacht te besteden aan alle mensen binnen hun organisatie en hen te stimuleren bij een duurzame verandering.

We danken onze panelleden en tafelgasten voor de interessante gesprekken! 
Wil jij ervaren hoe de mensen in jouw organisatie kunnen worden versterkt? Kijk dan op halowerkt.nl of neem contact op via info@halowerkt.nl. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en laat je inspireren. 

Deel deze pagina

Terug naar overzicht

Nieuws over energieke organisaties in jouw mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.